Povijest

Povijest kluba

Vatrepolski klub Zagreb osnovao je 2002. godine vaterpolo trener gosp. Duško Baždar. Gospodin Baždar bio je do tada igrač i dugogodišnji trener u HAVK Mladosti i VK Medvešćaku, godinu dana radio je u Italiji PC Pescara (II. liga), 4 godine bio savjetnik i kreator stručnog programa VK Maribor (Sl) i Austrijske vaterpolo reprezentacije (vodio ih na B Europskom prvenstvu na Malti), uveo u bivšoj državi VK Brodograditelj u II. ligu, a nakon razilaženja sa upravom mladosti 1999. je poćeo raditi u VK Aurum iz kojega njegovom zaslugom nastaje Vaterpolski klub Zagreb. Klub ženskih i muških članova – seniorki, seniora, juniora, ml. juniora, kadeta i ml. kadeta, te limaća oko 100 članova.

U ovih 10 godina postojanja sa seniorima smo 4 godine nastupali u II. ligi RH kao klub sa najmlađim igračima (prosjek u te 4 godine 18 – 21 godine), a sa ciljem da kroz 4-5 godina uspijemo nametnuti kandidaturu nastupa u I. HVL, nakon druge lige nastupamo u novo osnovanoj 1. B ligi (HVS) koju smo izborili kvalifikacijskim utakmicama opet sa vrlo mladom močadi. Imali smo i uspjeha sa mlađim kategorijama. Treće mjesto na KUP-u limaća Zagreba 2007 godine i četvrto mjesto 2010. godine. Dva puta smo ušli u završnicu kvalifikacija za prvenstvo Hrvatske i KUP-a u kategoriji mlađih juniora 2010./2011. Zbog premalog broja zainteresiranih igrača i manjka sati treninga nismo mogli ostvariti veće uspjehe…

U prvoj  godini odigravanja 1. B lige osvojili smo 1. mjesto. U međuvremenu smo nastupali i na dosta međunarodnih prijateljskih i tradicionalnih turnira u Hrvatskoj i inozemstvu, osvajavši prva mjesta ili smo svojom dobrom igrom zadovoljavali kriterije na temelju kojih smo pozvani više puta (Nagykanisza 10 puta).

Mlada momčad VK Zagreba osvaja prvo mjesto u Prvoj B ligi 2008. koje vodi u kvalifikacije za Jadransku ligu (1. liga HVS). Nakon nezainteresiranosti gradskih športskih struktura i odustajanja donatora nismo uspjeli osigurati potrebna financijska sredstva kao bi mogli uspješno nastupati u Prvoj HVL (sredstva koja su bila potrebna iznosila su više od 400 % nego za 1. B ligu).

U kvalifikacijskoj utakmici sa VK Medveščak nastupili smo sa jako pomlađenom momčadi kako bi odigrali i time zakonski završili sustav natjecanja ali ne i dugogodišnji cilj igranja u 1. HVL (tada već Jadranskoj ligi koja je dodatno poskupljivala nastup).

Od tada sa seniorima nastupamo u 1. B ligi kao momčad za razvoj i usavršavanje mladih perspektivnih igrača iz svih Zagrebački klubova (Babić, Martinić, L. Bukić, Gagulić, F. Paškvalin, I. Živković, Jelača, Lipar, …). Imamo malo ali ambiciozno trenersko osoblje i dobru suradnju sa vrhunskim prvoligaškim vaterpolo klubovima (HAVK Mladost, VK Medveščak). Uz pomoć naših članova, igrača, Zagrebačkog vaterpolo saveza, Sportskog parka Mladost, SSGZ-a (Sportski savez grada Zagreba) i ostalih vaterpolo klubova, trudimo se razviti i napredovati kao klub za edukaciju i napredak mladih vaterpolista.